В Україні очікується аномальна спека.
Цього тижня Україну накрила африканська спека. Короткочасні дощі можливі лише у західних та східних областях. Щоб урятуватися від погодної гарячки - українці поспішають на пляжі та ховаються у паркових затінках.
Як пережити гарячу пору - поради лікарів збирала кореспондентка ТСН Олена Лоскун.
 
В Україні очікується аномальна спека
"Найспекотніше буде у південних областях, східних, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Денній максимуми сягатимуть понад 30 градусів. В окремих районах сильна спека 35 – 38 градусів. На сході – ще спекотніше", - каже синоптикиня Українського гідрометцентру Діана Кривобок. 
Але і це - не межа. Вже за кілька днів повітря розжариться подекуди на понад 40 градусів. Бо Україну накриває африканська спека.
 
 
Як пережити спеку: поради медиків
Лікарі кажуть: у період від 11 до 16 години краще на сонці не перебувати взагалі. Щоб активне сонце не напекло голову. Якщо це таки сталося - постраждалого потрібно одразу ж охолодити. 
"Рушник намочити холодною водою, обкласти людину оцим рушником із холодною водою. Щоб вона трошки зменшила температуру тіла. Якщо це не допомагає – може бути рвота, може бути інтоксикація – підвищення артеріального тиску. То треба відкликати невідкладну допомогу", - каже лікарка-терапевтка Наталія Гордієнко. 
 
Дієтологи запевняють: від жирної, важкої їжі краще відмовитися. Натомість збагатити меню - сезонними овочами, фруктами, зеленню та ягодами.
"У першу чергу це - огірок, який на 97% складається з води. Потім це ягоди і окрім того, що вони містять багато води у першу чергу, вони ще й насичені антиокисдантами, які теж впливають на наші судини, а від стану судин залежить те, як ми реагуємо на спеку. Тобто. Вони розширюються, тому це важливо", - каже лікарка-дієтологиня Олена Зінченко. 
 
На солодкі та напої з градусом у спеку табу. Вони спрагу точно не вгамують. Навпаки - ще посилять. На відміну від звичайної води. Скільки саме потрібно пити - підкаже ваш організм. Не забувайте також вживати і гідрокарбонатні води, які мають характерний солонуватий чи легкий присмак харчової соди. Але льодяну воду не пийте.
 
.
 
У надто холодне приміщення теж одразу не заходьте. Різкі перепади температури у понад 7-8 градусів можуть знизити імунітет.
Ще одна порада - обов'язково користуйтеся сонцезахисним кремом. Бо ж знехтувавши цими засобами, можна зрештою отримати фотостаріння шкіри і навіть рак.