Дедалі більше чоловіків намагаються уникнути призову. Щодня затримують десятки чоловіків, які намагаються втекти до ЄС.
Понад 23 тисячі українських чоловіків нелегально в'їхали до Молдови після лютого 2022 року.
Про це у середу, 10 липня, повідомляє молдовська служба Радіо Свободи з посиланням на Прикордонну поліцію та Генеральну інспекцію з питань міграції країни.
 
"Близько 23 500 українських чоловіків нелегально перетнули кордон з 24 лютого 2022 року по 31 травня 2024 року", - йдеться у повідомлені. 
Як нагадують журналісти, влада Молдови надає тимчасовий захист українцям, що втекли, і не карає їх за незаконний перетин кордону, якщо вони просять притулку.
"За офіційними даними, за рік і два місяці більш як 12 тисяч українських чоловіків отримали статус тимчасового захисту в Молдові", - повідомляють медійники. 
У Кишиневі уточнюють, що якщо втікачам вдається непомітно потрапити до Молдови, вони - поза небезпекою бути репатрійованими.
 
 
"Якщо українців затримують одразу після незаконного перетину кордону або вони звертаються особисто до підрозділів Прикордонної поліції чи до Генеральної інспекції з питань міграції (ІГМ), просячи якоїсь форми міжнародного захисту, вони "не караються за незаконний в'їзд" на територію Молдови", - пояснив на запит Радіо Свободи начальник Генерального інспекторату Прикордонної поліції МВС Республіки Молдова Руслан Галушка.
 
Відомо, що Молдова надає чотири форми захисту іноземцям: статус біженця, гуманітарний захист, тимчасовий захист і політичний притулок.
Офіційні дані свідчать, що за рік і два місяці 12 764 українських чоловіків віком від 18 до 59 років, тобто більшість з тих, хто в'їхав нелегально, отримали саме цей статус - тимчасового захисту.