Десята частина земель сільськогосподарського призначення  на правобережжі Херсонщини, навіть після повного їх розмінування, будуть  не придатні для цільового використання певний час. Справа в тому, що російські снаряди та спалена техніка, залишають після себе хімічне забруднення, що унеможливлює подальше вирощювання тут злаків чи овочів. Такі поля потребують повної рекультивації та знезараження.
Про це кореспондентам  IPC-ПІвдень повідомив Дмитро Юнусов, директор Департаменту сільського господарства Херсонської ОВА.
 
“Перш за все, це через власне забруднення вибухонебезпечними предметами та хімічними речовинами, які залишаються після вибухів, а також через те, що залишається багато вирв від вибухів. Ці вирви необхідно, у першу чергу, очистити від шкідливих елементів-забруднювачів, а потім вже провести рекультивацію, щоб відновити родючий шар ґрунтів для того, щоб там надалі можна було вирощувати зерно. Тому що є випадки, коли фермери засівали такі ділянки й можна було вже побачити, що на тих місцях, де були вирви, сільськогосподарські культури не ростуть”, – зазначає Юнісов.
Як повідомлялось раніше,території правобережжя Херсонської області планується очистити від вибухонебезпечних предметів до кінця наступного, 2025 року, з урахуванням нинішніх темпів розмінування.