Цьогоріч для приготування дванадцяти традиційних страв різдвяної вечері необхідно буде витратити близько 1365 грн. Про це повідомляє пресслужба Інституту аграрної економіки.
За їхніми розрахунками, різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні - обійдуться близько 1365 грн.
Приготування пшеничної куті (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі.
Найдорожчими інгредієнтами страви цьогоріч стали: мак - 68,5 грн за 200 г, а також волоські чищені горіхи - 44,89 грн та родзинки - 21,73 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті - крупа пшенична з твердої пшениці - коштуватиме 21,30 грн за 400 г, а за мед заплатимо ще 16,90 грн за 100 г.
Узвар із сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме 105,36 грн (600 г на 2 л води).
У цьому році найдорожчою стравою на столі буде смажена риба, ціна якої становитиме 306,97 грн (за 2 кг живого коропа - 301 грн, а за 200 г борошна - 5,97 грн).
Вартість пісного борщу з квасолею буде третьою з найдорожчих на різдвяну вечерю. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 131,94 грн. Найдорожчою складовою стане квасоля біла суха (300 г) - 43,53 грн.
За салат Вінегрет (1,73 кг продуктів) українці віддадуть 67,75 грн, а найдорожчими стануть бочкові солоні огірки - 21,40 грн за 200 г.
За вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) потрібно буде заплатити 50,06 грн, з капустою (1,481 кг продуктів) - 52,50 грн, а з вишнею - 69,74 грн (за 810 г продуктів).
Науковці зробили підрахунок вартості страв для святкової вечері за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня.
.
Добавить комментарий