Європейський Союз тимчасово відкладає запровадження нової ІТ-системи прикордонного контролю – Entry/Exit Scheme (EES) для громадян країн, які не є членами ЄС.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на комісара Євросоюзу з питань внутрішніх справ Ілву Йоханссон.
 
За її словами, біометрична система не запрацює 10 листопада, як планувалося. Наразі нового графіка немає, але розглядається можливість поетапного запровадження.
Нова ІТ-система відстежуватиме в’їзд і виїзд "громадян третіх країн" до Шенгенської зони. Ручний паспортний контроль буде скасовано.
 
 
Під час першого в'їзду у подорожувальника візьмуть біометричні дані: відбитки пальців, фото обличчя для ідентифікації. Ці дані будуть зберігатися у системі протягом трьох років. Упродовж цього часу їх повторно здавати не буде потрібно. Якщо ж людина відмовиться надати біометричні дані, то їй буде відмовлено у в’їзді. Під час наступних візитів інформація про мандрівників перевірятиметься на пункті в’їзду та виїзду.
 
Система фіксуватиме ім'я, біометричні дані, а також дату і місце в'їзду та виїзду. Крім того, автоматично буде підрахована кількість днів перебування в Шенгенській зоні. Це дасть змогу контролювати, аби мандрівник не перевищив дозволений термін перебування (90 днів протягом 180 днів).
Нова система не поширюється на тих, хто матиме посвідки на проживання в країнах ЄС і довгострокові візи.