Окупанти в Криму затримали мешканку Херсонської області. Жінку звинувачують у начебто шпигунстві для Служби безпеки України. Як стверджують російські силовики, затримана "збирала та передавала дані про розміщення солдатів".
Про це з посиланням на ФСБ Росії, пише російське видання ТАСС.
Там заявили, що силовики затримали жінку 23 років, яка начебто на замовлення СБУ збирала дані про місцезнаходження пунктів розміщення особового складу Збройних сил Росії.
 
"Мешканка Херсонської області зізналася, що сама відгукнулася на прохання в Telegram-каналі повідомити місця перебування російських військових. Порушено кримінальну справу", — йдеться в повідомленні.
 
 
За інформацією правозахисної ініціативи "Трибунал. Кримський епізод", ймовірно окупанти затримали 23-річну Ганну Єльцову, яку викрали значно раніше – наприкінці 2022 року.
"Майже два роки Єльцову утримують без зв'язку з рідними та взагалі із зовнішнім світом у слідчому ізоляторі Сімферополя. Ймовірно, ФСБ тільки зараз дійшли руки оформити звинувачення в шпигунстві", — йдеться у повідомленні.
Українська сторона наразі не коментувала цю ситуацію.
 
Що відомо про затримання "шпигунів" в Криму
Кримська політологиня Євгенія Горюнова розповіла Суспільне Крим, що таким чином росіяни хочуть залякати кримчан, які чекають в окупованому Криму на Україну. Ця тенденція може означати, що ФСБ фабрикує справи, щоб показати свою ефективність на захопленому півострові.
 
Водночас на думку юристки ГО "Регіональний центр прав людини" Дарини Підгорної, ця категорія сфабрикованих справ зазвичай має політичне забарвлення.
"Це не інше, як приглушення опору, переслідування інаковірних, інакомислячих. Ті, хто не погоджується з російською офіційною версією та званої СВО. (...) Умовно кажучи, це банальне перестрахування російської окупаційної влади в тому, що опору на окупованих територіях не має бути", — наголосила юристка.
 
.