Українцям розповіли, які продукти потрібно купити на зиму.
Як передає "Хвиля", про це повідомляє Фокус.
На тлі загальної економічної та політичної нестабільності постала нова проблема – неврожай картоплі. Незважаючи на те, що фахівці не прогнозують надмірного зростання цін, вони все ж рекомендують запастися картоплею на зиму, купивши один-два мішки.
Ситуація з урожаєм картоплі викликає занепокоєння як у експертів, так і у звичайних покупців. Ціни на цей продукт постійно зростають, встановлюючи нові рекорди. За інформацією EastFruit, на початку жовтня кілограм картоплі коштував 15-20 гривень, а за тиждень ціна піднялася до 17-22 гривень.
Експерти пояснюють зростання цін підвищеним попитом з боку оптових закупівель, які формують запаси на зберігання. Крім того, в деяких регіонах збирання врожаю утруднене через сильні дощі, що також сприяє подорожчанню картоплі.
При цьому експерт Світового Банку Оксана Руженкова звернула увагу, що у Польщі та Німеччині зібрали добрий урожай картоплі і це для нас хороші новини. Справа в тому, що щойно вітчизняні фермери почнуть завищувати ціни на свою продукцію, рітейл оперативно імпортує більш фінансово доступну польську картоплю.
Однак це не означає, що запаси не потрібно робити. Руженкова радить купувати картоплю на зиму. Принаймні, споживачам із доходами нижчими від середнього.
"Привезений із Польщі товар покриє можливий дефіцит внутрішнього ринку, але цілком імовірно, що власної української картоплі нам вистачить. У будь-якому випадку ціна не буде нижчою за 25–28 грн/кг у роздрібній торгівлі, тож кожен споживач сам повинен вирішити, скільки картоплі їй потрібно на сезон, закуповувати його восени або купувати за необхідності за ціною, яка складатиметься у конкретний момент", - пояснила експерт.
.
Щодо моркви, то за її словами, її заздалегідь цього сезону купувати не варто. Поки що вона у нас не ідеальна, і до весни може просто не долежати. Тому її вигідніше купуватиме за потребою.
А ось буряки можна не купувати, навпаки, через те, що їх у країні багато. Щоб не перетворювати квартиру на овочевий склад, купувати буряки також краще поступово в супермаркетах.
За словами Юдіної, заморожування – ефективний метод зберігання продуктів. При обмеженому просторі в морозилці краще віддати перевагу овочам.
Заморожуванню піддаються різноманітні овочі: цвітна капуста, броколі, баклажани, помідори, коренеплоди. Заморожений болгарський перець можна використовувати навіть у зимових салатах.
Для кабачків, що переросли, є кілька варіантів заготівлі: заморожування кільцями для фарширування або подрібнення для використання в різних стравах.
Сушіння - ще один гарний метод заготівлі, що не залежить від електроенергії. Підходить для зелені, фруктів і навіть для приготування домашніх чіпсів із різних овочів та фруктів, включаючи незвичайні варіанти на кшталт кавунових чіпсів.
Зробити на зиму хоч якісь запаси радить також експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пензін. За його словами, це пов'язано як із можливими проблемами з електрикою, так і підвищенням цін на продукти харчування.
Експерт радить запастися продуктами, які можна зберігати, а також заквасити капусту, зробити соління, як робили господарки у 80-90-х. Це суттєво здешевить сім'ям вартість "зимового" столу.