Протягом року вартість продуктів харчування зросла в середньому на 20%. Як, за прогнозами, змінюватимуться ціни найближчим часом і наскільки подорожчав великодній кошик.
За рік - плюс 20 відсотків
Згідно з даними Державної служби статистики,у сегменті виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни за рік зросли в середньому на 20,2 %.
Як повідомляє AgroWeek, найбільше підвищення цін зафіксовано у виробництві молочних продуктів - на 21,4%.
У виробництві хліба, хлібобулочних та борошняних виробів ціни збільшилися на 15,8%, ціни на м’ясо зросли на 10,2%. Виробники напоїв підвищили ціни на 8,5%, а ціни на цукор зросли на 0,4%.
Середні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в Україні в лютому 2025 року в порівнянні з лютим 2024 року виросли на 15,2%. В усіх категоріях продуктів спостерігається подорожчання. Найбільше подорожчало вершкове масло - на 32,2%, соняшникова олія - на 31,1% та овочі - на 29,4%. Хліб подорожчав на 20,6%, молоко - на 18,3%, сир та кисломолочний сир - на 17,9%, а хлібопродукти - на 17%.
У лютому 2025 року, повідомляє сайт Новини.LIVE, зростання вартості сирих харчових продуктів пришвидшилось, зокрема через негативні результати врожаїв минулого року, що спричинило подорожчання фруктів, окремих товарів тваринництва, борошна та круп.
Водночас темпи зростання цін на овочі сповільнилися завдяки збільшенню імпорту, надходженню тепличної продукції та зменшенню попиту на деякі товари. Ціни на свинину, курятину та цукор залишаються на рівні, близькому до цін у країнах-торгових партнерах через великий експорт.
.
"Подорожчання оброблених продуктів харчування в лютому прискорилося до 16,7%, що пояснюється зростанням витрат на електроенергію, оплату праці та логістику. Зокрема, швидко дорожчали хліб, олія, м'ясо та молочні продукти", - зазначили в Нацбанку України.
А економіст Олег Пендзин висловив думку про те, що, незважаючи на дії НБУ, інфляція, ймовірно, продовжить зростати, хоча регулятор зможе лише зменшити темпи її росту.А обстріли енергетичної інфраструктури призводять до зростання витрат на енергоносії, що відображається на собівартості продукції.
Окрім того, Пендзин зазначив, що соціальні стандарти залишаються замороженими, що знижує покупну спроможність населення.
"Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум не зростатимуть цього року, але хоча б проіндексовані пенсії - це вже позитив",- додав експерт.
Згідно з даними аналітиків Всеукраїнської аграрної ради, найближчим часом цукор може подорожчати. Зараз середня ціна на нього коливається в межах 24,60-25,30 грн/кг. Попит на український цукор з боку європейських країн та інших ринків, таких як Туреччина, Камерун, Індонезія та Ізраїль, підтримує високі ціни.
Очікується, що з березня ціни на деякі продукти, зокрема молоко та молочні вироби, трохи знизяться.
За прогнозами експерта Івана Свиноуса, молоко, незважаючи на зростання витрат на енергоносії та дефіцит сировини, може подешевшати на 2,5%, а вершкове масло - на 5%.
Це пов'язано з масовим весняним народженням телят, і, відповідно, збільшенням молока у корів. Проте зростання вартості енергоносіїв та дефіцит молочної сировини можуть стримувати подальше зниження цін.
Ціни не зупиняться
На думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, ціни на продукти в Україні продовжують зростати, і ці тенденції, ймовірно, збережуться в 2025 році. Про це він сказав у інтерв’ю РБК-Україна.
Причин для цього багато. Війна, безумовно, має значний вплив на ціни, а природні фактори, такі як посуха в 2024 році, призвели до дефіциту сировини, особливо зернових та овочів, що спричинило подорожчання багатьох продуктів. Крім того, інфляція, що склала понад 13%, також впливає на ціноутворення.
Якщо взяти, приміром, ціни на хлібобулочні вироби, то торік вони зросли на 20%. У 2025 році, ймовірно, зростання цін продовжиться. Адже вартість хліба залежить від тарифів на електроенергію, логістики, а також курсу долара до гривні, оскільки багато виробничих процесів залежать від валютних коливань. Також відсутність кадрів і необхідність впровадження машинних технологій підвищують витрати на виробництво, що теж впливає на ціну.
Щодо борщового набору, то ціни на картоплю, моркву, буряк, капусту та цибулю зросли через недостатню кількість продукції, яка була збережена після збирання врожаю. Ймовірно, це триватиме до наступного врожаю. Експерти прогнозують, що сезон цього року буде непоганим завдяки збільшенню площ вирощування овочів, зокрема й на Київщині, хоча ціни на овочеву продукцію не будуть дуже дешевими.
М'ясо, зокрема яловичина та свинина, - досить дорогі. Яловичина дорожчає через зменшення поголів'я худоби та високу вартість кормів. Споживання яловичини серед українців низьке, але ціни на неї продовжують рости. Свинина також дорожчає, і, зважаючи на завершення посту та майбутні святкові дні, ціни на неї можуть підвищитися ще більше.
Таким чином, зростання цін на продукти в Україні залишається актуальною проблемою, і прогнозується, що в найближчі місяці це підвищення не припиниться, а певні продукти, зокрема яйця, хліб та м'ясо, ймовірно, подорожчають ще більше через сезонні фактори та високі витрати виробництва.
Великодній кошик
Восени 2024 року спостерігалося подорожчання яєць, а взимку це зростання трохи призупинилося. Однак перед Великоднем ціна може знову зрости на 10%, оскільки попит на цей продукт збільшиться. Вартість кормів для курей і високі витрати на утримання птиці взимку також стали факторами, які призвели до підвищення ціни. Проте після квітня, коли стабілізується пропозиція від домашніх господарств, ціни можуть знизитися на 20-30%.
Загалом, за даними компанії PromoCodius, вартість великоднього кошика за рік зросла на 17%. В середньому вона становитиме близько 1 124,77 грн.
При підрахунках до стандартного великоднього кошика увійшли: 10 яєць, 1 кг твердого сиру, 1 кг сиров’яленої ковбаси, 1 білий батон, 1 банка хрону та набір із 3 свічок. Ціни на ці продукти порівняли у 5 популярних українських супермаркетах. Найдешевший варіант кошика склав 950,19 гривень, а найдорожчий - 1 189,73 грн.
Окрім того, середня вартість приготування домашньої паски, яка складається з 700 г борошна, 6 курячих яєць, 180 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, родзинок та 40 г дріжджів, складає 202 грн.
До слова, кількість людей, які готують паски вдома, та тих, хто купує їх у магазинах, майже рівна, і становить, відповідно, 31% і 33%.
Галина Гірак