Кава та чай – це популярні в усьому світі напої. Кожен із них корисний для організму, але при цьому має унікальні властивості. Який же з напоїв приносить більше користі для здоров'я?
Регулярне споживання чаю або кави може бути корисним для організму людини. Ці напої багаті на важливі для здоров’я сполуки, які можуть захистити від розвитку багатьох хвороб, а також сприяти довголіттю. Але проведені дослідження показали, що все ж один з них приносить більше користі.
Корисні властивості кави та чаю
Як кава, так і чай містять у собі кофеїн, який допомагає покращити концентрацію уваги, реакцію та пильність. Так, у чашці свіжозвареної кави близько 100 міліграмів кофеїну, а в чаї – близько 50. Однак варто пам’ятати, що занадто велика кількість спожитого кофеїну призводить до нервозності та проблем зі сном. Тому в цьому випадку краще обрати чай, який допомагає підвищити продуктивність, але не порушує сон.
Ці два напої є багатими джерелами рослинних сполук, що знижують ризик розвитку хронічних захворювань і живлять кишковий мікробіом. Як зазначив професор Королівського коледжу Лондона Тім Спектор, у каві міститься значно більше цих сполук, тому вона корисніша за чай.
Масштабні дослідження також показали, що кава і чай знижують ризик серцевих захворювань та інсульту, оскільки в них містяться поліфеноли та антиоксиданти, які чинять захисну дію на здоров’я серця. І в цьому випадку обидва напої приносять максимум користі організму.
Інші проведені дослідження показали, що у любителів кави значно нижчий рівень захворюваності на рак. Експерти кажуть, що в цьому напої містяться біологічно активні сполуки, які зменшують запалення, запобігають пошкодженню клітин і допомагають у їх відновленні. А ось чай такими корисними властивостями похвалитися не може.
.
Люди, які регулярно п'ють каву, менш схильні до розвитку діабету 2 типу, запевняють медики. Це може бути пов’язано з великою концентрацією в каві поліфенола, який покращує чутливість до інсуліну та контроль рівня цукру в крові. Тоді як дослідження, що вивчають зв'язок між споживанням чаю та ризиком діабету, дали неоднозначні результати. Тому і в цьому сенсі кава корисніша.
Але чай приносить набагато більше користі у випадку, коли потрібно знизити рівень стресу, підняти настрій та відчути себе більш розслабленим. У цьому напої міститься L-теанін, сполука, що сприяє розслабленню і чинить заспокійливу дію. У той час як у каві міститься кофеїн, який стимулює вироблення кортизолу, що також допомагає підняти настрій. Але якщо випити занадто багато чашок цього ароматного напою, то можна, навпаки, погіршити емоційний стан.
Також відомо, що кава корисна для здоров'я печінки і може захистити від кількох захворювань органу, включаючи рак та стеатоз (накопичення жирових клітин у печінці). Дослідження показали, що висока концентрація антиоксидантів у напої зменшує запалення і накопичення жиру в печінці та захищає від рубцювання.